Održavajte redovite posjete stomatologu - Osigurajte da se vaš zubi pregledaju jednom godišnje ili češće ako to zahtijeva vaš stomatolog.

 

(!) Nakon završetka ortodontskog liječenja, važno je da paziš na svoje zube. Prva stvar koju treba učiniti je redovito posjećivanje stomatologa. Osigurajte da se pregledi obavljaju jednom godišnje ili češće, ovisno o preporuci vašeg stomatologa. Također, važno je da pratiš higijenu usne šupljine i dobro ispiranje usta nakon obroka.
Kako bi spriječio razvoj karijesa i upala desni, svakodnevno četkanje zuba i korištenje pravih sredstava za čišćenje usana je od velike važnosti. Dobra ideja je uzimati flosove sa malim vlaknima koji mogu dosegnuti one teže dostupne mjesta između zuba. U slučajevima gdje su potrebni novi protezi ili već postojeći trebaju biti dovoljno jaki da donose podršku funkciji žvakaćeg aparata bez ometanja drugih zuba.

Pored toga, morate biti pažljiviji u onome što jedete i pitate! Manja hrana bogata sa šećerima može brzo napasti zube te dovesti do problema sa njihovim trajnijem uništenju. Umjesto toga, umjetite sebi naviku hranjenja sa manjim porcijama voća i povrća koja su prirodna hrana usne šupljine.

Stoga, shvatite važnost pravilne skrbi o usnoj higijeni nakon ortodontskog tretmana! Budite sigurni da ćete posjetiti stomatologa svake godine i pridržavati se pravilnih postupaka četkanja tako da se osigura dugotrajan blistavi osmijeh!

 

Pridržavajte se pravilne higijene zuba - Redovito četkajte svoje zube dva puta dnevno i koristite nitkojalicu na dnevnoj bazi.

 

(Pridržavajući se pravilne higijene zuba nakon završetka ortodontskog liječenja, važno je da redovito četkate svoje zube dva puta na dan i koristite nitkojalicu. (Ne)zaboravite da pokrenete četkanje kružnim pokretima, a također uključite i jezik! Obratite pažnju na vrijeme ispiranja usana, jer to sprečava razvoj bakterija. Također, posjetiti svakih šest mjeseci stomatologa bit će od velike koristi.

Vrijedno je napomenuti da obilje vode ima pozitivan uticaj na vašu oralnu higijenu. Na primjer, piti puno vode u toku dana pomaže u održavanju dobre oralne higijene i sprečavanju pojave zubnih naslaga. Osim toga, možete izbjegavati hranu koja bi mogla oštetiti vaš zdrav zubni sloj.

Konačno, ne smijemo zaboraviti da postoji mnogo proizvoda poput dentalnih elastika koji su posebno dizajnirani da pomognu u oblikovanju desni nakon ortodontske terapije. U tu svrhu trebali biste se posavjetovati sa svojim stomatologom prije upotrebe bilo kojeg od ovih proizvoda! Zato se pridržavajte pravilne higijene zuba - činit će vas boji osmeh!

 

Izbjegavajte štetne navike poput pušenja i pretjeranog konzumiranja alkohola – Pušenje i pretjerano konzumiranje alkohola mogu dovesti do oslabljenog imuniteta, što može dovesti do povećane osjetljivosti na infekcije usne šupljine.

 

Ortodontsko liječenje može biti vrlo korisno za poboljšanje izgleda i funkcije vaših zuba, ali nakon što se to završi, još uvijek je potrebno pridržavati se nekih navika da bi se održala dobra higijena usne šupljine. Prvo i najvažnije, trebali biste izbjegavati svaku štetnu naviku poput pušenja i prekomjerne upotrebe alkohola jer to može dovesti do oslabljenog imuniteta i veće osjetljivost na infekcije usne šupljine. (Također, s obzirom na činjenicu da prekomjerna upotreba alkohola može dovesti do drugih komplikacija s vašim zubima, ne preporučujemo ga.) Također je važno redovito četkanje zubi najmanje dva puta dnevno te ispiranje usta sa posebnim rastvorom ili antiseptikom nakon obroka! To ćete pomoći u uklanjanju viška plaka i spriječiti stvaranje karijesa. Osim toga, redovito posjetite stomatologa radi provjeravanja zdravlja vaših zuba!

 

Pazite na hrana koja jedete – Hrana bogata ugljenhidratima, posebno slatkišima, može prouzročiti karijes i druge probleme sa zubima uključujući bolest desni. Zato je važno da izbjegnete ove vrste namirnica ili ako ih unosite da ste oprezni prilikom čišćenja.

 

Nakon završetka ortodontskog liječenja, važno je da održite zube u dobrom stanju! Prvo što treba učiniti je izbjegavanje namirnica bogatih ugljikohidratima, pogotovo slatkiša. Često se desi da ih unesemo, ali moramo biti oprezni kada ih pranjemo. Osim toga, potrebno je redovito prati zube - dvaput dnevno! Preporučuje se uporaba pasti sa fluorom, kao i ispiranje usne šupljine posebnim rastvorom. Također, vrijedi posjetiti stomatologa jednom godišnje radi pregleda i čišćenja. (Uz to,) ne smijete zaboraviti na redovnu higijenu mekog tkiva desni - temeljitim četkanjem i korištenjem dentalnih vrpci! Zapamtite: nemojte dopustiti da vaše ortodontsko liječenje bude uzaludno! Budite pažljivi sa svojim zubima – isplati se!

 

Kontrolirajte svoju upotrebu lijekova - Neka lijeka možda mogu oslabiti vaš imunitet pa budite oprezni pri odabiru lijekova koje uzimate tijekom perioda ortodontskog liječenja i nakon toga. U tom slučaju razgovarajte sa svojim liječnikom ili stomatologom o alternativama ili dodacima prehrani umjesto lijeka radi osiguranja zdravlja vaših zuba i usne šupljine cjelini .

 

Nakon završetka ortodontskog liječenja, potrebno je nastaviti brinuti o zubima kako bi se postigao željeni rezultat. Kontrolirajte svoju upotrebu lijekova! Neka lijeka mogu oslabiti imunitet pa prilikom odabira pazite na to. Razgovarajte sa svojim stomatologom ili liječnikom o alternativama ili dodacima prehrani umjesto lijeka radi osiguranja cjelokupnog zdravlja usne šupljine. Također, držite se redovitih posjeta stomatologu kako biste spriječili pojava bolesti desni i karijesa te svakodnevno četkajte zube u trajanju od 2-3 minute, a barem jednom tjedno isperite usta specijalnim ustaskim otopinama. (!) Redovito provjeravajte eventualne nove nakupljenosti plaka jer one mogu biti skrivena opasnost koja može dovesti do problema sa zubima! Držite se pravilne prehrane i izbjegavajte gutanje slatkih napitaka i hrane bogate ugljikohidratima. Održavanje dentalne higijene je najbolji način da se vaši zubi održe dugo vremena pružajući vam bezbrižan osmeh!